Welk type bouwtekeningen heb ik nodig voor een omgevingsvergunning?

Wanneer je van plan bent een woning of bedrijfspand te (ver)bouwen of slopen, dan heb je een omgevingsvergunning nodig. Deze kan door particulieren en bedrijven worden aangevraagd bij de gemeente. Is dit van toepassing op jouw specifieke situatie? Daar kom je achter door online een vergunningscheck in te vullen. Zo kom je er snel achter of je wellicht ook vergunningsvrij mag bouwen. Mocht een omgevingsvergunning wel vereist zijn, welke situatietekeningen heb je dan nodig?

EEN OMGEVINGSVERGUNNING AANVRAGEN

Wie wil bouwen, verbouwen, slopen of iets anders wil veranderen aan de directe omgeving van vastgoed, die heeft vaak een omgevingsvergunning nodig. De gemeente zal de wijzigingen in de omgeving toetsen aan de hand van het bouwbesluit, het bestemmingsplan en de welstandsnota, waarna je de omgevingsvergunning ontvangt. Een belangrijk onderdeel rondom de aanvraag van de omgevingsvergunning is de bouwtekening.

Bouwtekening laten maken

Een bouwtekening is van cruciaal belang voor de aanvraag van een omgevingsvergunning. Aan de hand van de bouwtekeningen kan de gemeente namelijk toetsen of in de plannen wordt voldaan aan onder meer de maximale hoogte van de nieuwbouw of verbouwing, materialen en de invloed van de verandering op de omgeving. Hoe past dit esthetisch bekeken in de buurt?

SOORTEN BOUWTEKENINGEN

Wanneer je een bouwtekening laat maken, dan hebben we het in de praktijk vaak over een serie verschillende bouwtekeningen. De meeste mensen kennen de constructietekening, maar ook de detailtekeningen en bestektekeningen zijn onderdeel van de bouwtekening. Verder hebben we nog plattegronden, ontwerptekening, situatietekeningen en werktekeningen. Stuk voor stuk onmisbare onderdelen van de bouwtekening, en daarmee de aanvraag van de omgevingsvergunning bij de gemeente.

Wijzigingen in de constructie 

Ga je wijzigingen aanbrengen in de constructie van een pand of woning, dan heb je een constructietekening nodig. Deze wordt voorafgegaan aan een constructieberekening. Deze berekening wordt evenwel niet uitgevoerd door een bouwkundig tekenaar, maar door een constructeur. Voor de diverse situatietekeningen worden losstaande kosten in rekening gebracht.

Aanbouw woning of pand

Een aanbouw maken bij de woning of het bedrijfspand? De gemeente vraagt je dan om gegevens met betrekking tot de grond. Dit noemen we ook wel de sondering. Binnen het sonderingsonderzoek wordt de aard van de bodem in kaart gebracht. De vastheid en draagkracht van de grond is dan ook van essentieel belang om groen licht te kunnen geven aan de bouwplannen.

BOUWTEKENINGEN AANVRAGEN  

Wil je aan de slag met een verbouwingen, aanbouw, sloop of juist bouwen? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan voor bouwtekeningen bij de Bouwtekening Expert. We helpen je graag snel, secuur en voordelig aan alle bouw- en situatietekeningen die nodig zijn om een omgevingsvergunning aan te vragen.

Vorige
Vorige

Bouwtekening laten maken: hier hou je rekening mee

Volgende
Volgende

Bouwkundig tekenbureau