Bouwtekeningen opvragen bij je gemeente.
Je gaat verbouwen en hebt de originele bouwtekeningen nodig van je woning. Op deze pagina lees je alles over het opvragen en verkrijgen van deze documenten via het lokale gemeentearchief.
1. Waar kun je de originele bouwtekeningen opvragen?
2. Hoe werkt het opvragen van bouwtekeningen? (stappenplan)
3. Waarom hebben wij de originele bouwtekeningen nodig?
4. Welke bouwtekeningen moet je opvragen?
5. Wat als er geen originele bouwtekeningen beschikbaar zijn?
1. Waar kun je de originele bouwtekeningen opvragen?
In veel gemeenten kun je de archieftekeningen van je woning al digitaal opvragen. Dat werkt heel eenvoudig. In sommige gemeenten zijn ze echter nog niet zo ver. In dat geval zal je een afspraak moeten maken bij het gemeentearchief om de archieftekeningen in te zien. Je kan gemakkelijk met je eigen smartphone dan foto’s maken van de tekeningen en deze naar ons mailen. Wij kunnen deze bouwtekeningen digitaliseren. Controleer goed of dat de foto’s niet bewogen en goed leesbaar zijn.
Je mag de originele tekeningen inzien, maar je mag ze niet meenemen uit het archief. Om de originele bouwtekeningen in je bezit te krijgen moet je ze dus kopiëren of fotograferen. Aan het kopiëren zijn bij de meeste gemeenten kosten verbonden. Hoeveel dat kost per kopie verschilt per gemeente. Je krijgt enorm veel papieren voor je neus, zorg er dus voor dat je weet welke tekeningen je moet hebben. Het is namelijk zonde om te betalen voor kopieën die we niet nodig hebben.
Soms wordt er vooraf een aanvraagformulier gevraagd om de juiste documenten te verzamelen en klaar te leggen. Vraag dit tevoren na bij jouw gemeente.
Klik direct op jouw gemeente
Klik op de gemeente waar je de bouwtekeningen op wil vragen. Je gaat dan direct naar de juiste pagina. Op die pagina kun je meteen zien of je de bouwtekeningen online kunt opvragen, of op welke andere manier je dit kunt doen.
Staat je gemeente er niet bij? Neem dan contact met ons op. (010) 261 3448
2. Hoe werkt het opvragen van bouwtekeningen? (stappenplan)
Het opvragen van bouwtekeningen bij de gemeente kan tegenwoordig op meerdere manieren. In veel gevallen kun je dit proces zelf online starten, maar je kunt het ook aan ons uitbesteden als je daar geen tijd of zin in hebt. Hieronder lees je hoe het werkt:
Zoek je gemeente op
Gebruik de linkjes op deze pagina of ga naar het gemeenteloket van jouw woonplaats. Zoek op ‘bouwtekeningen opvragen’ of ‘bouwdossier inzien’.Check of je digitaal kunt aanvragen
Veel gemeenten bieden de optie om tekeningen direct digitaal op te vragen via een formulier of e-mail. Soms moet je alsnog een afspraak maken om papieren dossiers in te zien.Vermeld duidelijk welke tekeningen je nodig hebt
Denk aan plattegronden, gevelaanzichten, doorsnedes en – indien nodig – funderingstekeningen of constructietekeningen. Voor een vergunningsaanvraag zijn vaak ook situatietekeningen van de huidige situatie nodig.Maak kopieën of foto's
Als je fysiek langsgaat, mag je meestal geen originele stukken meenemen. Maak duidelijke foto’s of kopieën van de benodigde bouwtekeningen. Let goed op de leesbaarheid en maatvoering!Controleer op volledigheid
Kijk of je alle relevante tekeningen hebt ontvangen. Twijfel je? Stuur ze gerust naar ons ter controle.
Uitbesteden aan BouwtekeningExpert
Heb je geen zin in gedoe met gemeentearchieven en aanvraagformulieren? Wij kunnen dit hele proces voor je uit handen nemen. We zorgen ervoor dat we precies de juiste tekeningen ontvangen, controleren deze op kwaliteit, en kunnen direct aan de slag met jouw aanvraag. Zo kun je sneller starten met het ontwerpen van je nieuwe bouwplan of het laten maken van een nieuwe bouwtekening.
Neem gerust contact op als je dit aan ons wilt uitbesteden: (010) 261 3448 of info@bouwtekeningexpert.nl
3. Waarom hebben wij de originele bouwtekeningen nodig?
Bij het bestellen van een bouwtekening vragen wij de originele bouwtekeningen / archiefstukken van je woning of pand. Hiermee kunnen wij namelijk exact achterhalen hoe jouw woning toentertijd gebouwd is en daar netjes op verder bouwen. Op basis van de originele bouwtekeningen van je woning kunnen wij onze tekeningen maken. Hierdoor hoeven we niet op locatie te komen en bespaar je een hoop geld.
Naast het maken van nieuwe bouwtekeningen worden de originele bouwtekeningen vaak ook gebruikt in andere stappen van een verbouwingstraject. Denk bijvoorbeeld aan:
Constructieberekeningen: Als je een draagmuur wilt verwijderen of een aanbouw of dakopbouw wilt plaatsen, is een constructieberekening verplicht. Hiervoor zijn nauwkeurige originele tekeningen essentieel.
Vergunningsaanvragen: Bij een verbouwing die valt onder een omgevingsvergunning heb je vaak bestaande tekeningen nodig om je plannen goed te onderbouwen richting de gemeente.
Samenwerking met aannemer of bouwadviseur: Een aannemer of bouwkundig adviseur gebruikt de tekeningen om werkzaamheden in te plannen en offertes op te stellen. Hierbij wordt gelet op vloeren, wanden, plafonds en funderingen om te bepalen wat technisch mogelijk is.
Verzekeringsdoeleinden: Soms wil een verzekeraar inzicht in de opbouw van de woning bij schadeclaims of risico-inschattingen.
Zorg er daarom altijd voor dat je de originele bouwtekeningen goed bewaart en digitaal beschikbaar hebt. Zo voorkom je vertraging én dubbele kosten in een later stadium van je verbouwing.
4. Welke bouwtekeningen moet je opvragen?
Om goede bouwtekeningen te kunnen maken hebben wij de volgende originele bouwtekeningen van je woning nodig:
Plattegronden (per verdieping / bouwlaag)
Gevelaanzichten (alle gevels van het pand)
Doorsneden
Als je ons ook de opdracht hebt gegeven voor een constructieberekening hebben wij ook constructietekeningen nodig: funderingstekening, palenplan en sondering. Soms wordt dit gecombineerd met een technisch rapport van een constructeur of architect.
LET OP: alle tekeningen moeten goed leesbaar zijn en voorzien zijn van duidelijke maatvoering. Wij doen geen aannames op basis van onduidelijke tekeningen, omdat dit gevolgen kan hebben voor de veiligheid van je constructie.
5. Wat als er geen originele bouwtekeningen beschikbaar zijn?
Als de vervelende situatie zich voordoet dat er geen bouwtekeningen van je woning zijn in het archief bij de gemeente, dan moet de woning worden ingemeten. Een collega van BouwtekeningExpert moet dan bij je langskomen om de woning in te meten. Helaas brengt dit wel extra kosten met zich mee. We brengen dan de huidige situatie volledig in kaart zodat een nieuwe tekeningen gemaakt kan worden.
Neem hierom even contact met ons op via 010 261 3474 of info@bouwtekeningexpert.nl.
Veelgestelde vragen
Hoe weet ik of de bouwtekeningen volledig zijn?
Niet alle gemeenten bewaren een compleet bouwdossier van jouw woning. Het kan dus voorkomen dat er alleen plattegronden beschikbaar zijn, of juist alleen gevelaanzichten. Soms ontbreken bijvoorbeeld constructietekeningen of vergunningen uit eerdere verbouwingen.
Controleer daarom altijd het volgende als je bouwtekeningen opvraagt:
Vraag specifiek naar het volledige bouwdossier of de vergunningstekening(en)
Check of de tekeningen leesbaar zijn en voorzien zijn van maatvoering
Kijk of alle relevante onderdelen aanwezig zijn: plattegronden, gevelaanzichten, doorsneden en (indien nodig) constructietekeningen
Wat kost het opvragen van bouwtekeningen en hoeveel tijd kost het?
De kosten en tijdsinvestering voor het opvragen van bouwtekeningen verschillen per gemeente en hangen af van de manier waarop je de tekeningen opvraagt.
Kosten waar je rekening mee moet houden:
Kopieerkosten: fysiek opgevraagde tekeningen moeten vaak tegen betaling worden gekopieerd. Denk aan €0,50 tot €5 per pagina, afhankelijk van het formaat (A4 t/m A0).
Scankosten: als de gemeente de tekeningen voor je inscant, kunnen daar ook kosten aan verbonden zijn.
Legeskosten: in sommige gevallen rekent de gemeente legeskosten voor het opvragen van een bouwdossier.
Tijd vs geld: zelf aanvragen is goedkoper, maar kost meer tijd. Uitbesteden is sneller, maar daar betaal je uiteraard iets extra’s voor.
Hoeveel tijd ben je kwijt?
Digitaal opvragen: vaak binnen 1 tot 5 werkdagen reactie van de gemeente.
Fysiek inzien in het archief: je moet eerst een afspraak maken, langsgaan, foto’s maken of kopieën aanvragen. Dit kan 1 tot 2 weken duren, afhankelijk van de wachttijd bij het gemeentearchief.
Geen tekeningen beschikbaar? Dan moet de woning worden ingemeten, wat extra tijd en kosten met zich meebrengt. Een bouwkundig tekenaar brengt de situatie dan opnieuw in kaart, zodat er nieuwe tekeningen gemaakt kunnen worden.